Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen

zondag 3 februari 2013

‘Wij weten niets van hun lot’. Gewone Nederlanders en de Holocaust (2012)

Bart van der Boom

Dr. Bart van der Boom staat stil bij de vraag wat ‘gewone Nederlanders’ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust. Deze vraag is eerder gesteld en eerder beantwoord. Abel Herzberg, Jacques Presser en Loe de Jong meenden dat men het niet had geweten. De beschikbare informatie was fragmentarisch en inconsistent, de misdaad was onvoorstelbaar. Een nieuwe generatie historici trok dat in twijfel en stelde vast dat de BBC, Radio Oranje, de illegale pers en oorlogsdagboeken met enige regelmaat spraken van ‘uitroeiing’ en ‘vernietiging’ van de Joden. Wie wilde, kon het weten, opperden zij – maar men wílde niet weten, want men wilde niet handelen. Uit angst, onverschilligheid en antisemitisme keek men liever de andere kant op. Het lot van de Joden was ongewenste kennis, zo luidt de nieuwe consensus. In het boek ‘Wij weten niets van hun lot’. Gewone Nederlanders en de Holocaust, waarvoor Van der Boom in oktober 2012 de Libris Geschiedenis Prijs kreeg, analyseert hij aan de hand van 164 dagboeken wat men destijds hoorde, dacht en wist.

Dr. Bart van der Boom (1964) studeerde Geschiedenis en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1995 in Leiden, waar hij sinds 1998 universitair docent Vaderlandse Geschiedenis is. Hij publiceerde verder onder andere Den Haag in de Tweede Wereldoorlog (1995), Atoomgevaar? Dan zeker BB (2001) en ‘We leven nog’. De stemming in bezet Nederland (2003).

NB! – Anders dan u van ons gewend bent, zal deze lezing niet worden gehouden in het Joods Cultureel Centrum in Buitenveldert, maar in het Auditorium van het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 3-5, Amsterdam. U bent daar van harte welkom vanaf 10.30 uur. De lezing begint om 11.00 uur. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Introducés zijn welkom.

NB2 – Het bestuur maakt u graag attent op de lezing ‘Voorkomen van dementie?’, die op 27 februari a.s. zal worden gehouden door Prof. Dr H.C. Weinstein, lid van ons genootschap. De lezing begint om 20.00 uur in Synagoge Amstelveen, Max Havelaarlaan 435 en is gratis toegankelijk. Prof. Weinstein houdt de lezing op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Reuth Holland. Tijdens de avond zal ten behoeve van fundraising aandacht gevraagd worden voor het werk van Reuth in Israël.