Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen

zondag 12 mei 2013

Tolerantie en onverdraagzaamheid in Nederlands Brazilië

Wim Klooster

Zowel in de zeventiende eeuw als meer recentelijk is Nederlands Brazilië (1630-1654) afgeschilderd als een model van religieuze tolerantie. De tolerantie ging echter vaak gepaard met onverdraagzaamheid, waardoor de joden van Recife, bijgestaan door vrienden en familieleden in Amsterdam, hun privileges keer op keer moesten verdedigen. Na de overgave van de kolonie in 1654 profiteerden joden in andere delen van Nederlands Amerika van het precedent dat Brazilië had geschapen.

Wim Klooster is als hoogleraar geschiedenis verbonden aan Clark University in de Verenigde Staten. Hij was in het verleden onder meer Inter-Americas Mellon Fellow op de John Carter Brown Library en Charles Warren Fellow op Harvard University. Tot zijn talrijke publicaties behoren Revolutions in the Atlantic World: A Comparative History (2009) en Illicit Riches: Dutch Trade in the Caribbean, 1648-1795 (1998).

NB – Tijdens deze bijeenkomst, een symposium dat plaats zal vinden in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61A, tegenover de ingang van Artis, worden twee lezingen gehouden. Zaal open om 10.15. Voor een koosjere lunch wordt gezorgd.