Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen

zondag 16 juni 2013

Reconstructie van een trauma. De autobiografie van Jessica Meijer.

Drs. Jessica Meijer

Toen Jessica Meijer eenentwintig was, stond ze op een keerpunt in haar leven. Ze realiseerde zich dat het pijnlijke verdriet dat ze zo lang had weggestopt zich in diepgewortelde neuroses had vertaald. De colleges die ze volgde over psychoanalyse en identiteit deden haar beseffen hoe bepalend haar verleden was geweest. Haar vader, Ischa Meijer, had haar moeder verlaten toen ze zwanger was. Haar moeder, Thea Cohen, besloot hierna om Jessica alleen op te voeden. Toen ze vier was leerde Jessica haar vader kennen, die zes jaar later plotseling overleed. Het was een geschiedenis die eerst een plek moest krijgen voordat Jessica zichzelf kon begrijpen. Niet alleen ging zij in therapie, ze volgde ook de colleges van Evelien Gans over de zoektocht naar Jessica’s familie, bekeek documentaires die gemaakt waren over het leven van haar vader en dook samen met haar moeder het familiearchief in. Uiteindelijk leidde Jessica’s zoektocht naar het moment waarop ze begon met het schijven van haar eigen verhaal.

Jessica Meijer (1984) groeide op in Amsterdam. Na de middelbare school (Vossius Gymnasium) begon zij aan de studie Nederlandse taal en cultuur (Universiteit van Amsterdam). Al na het eerste semester wist zij dat ze wilde schrijven. Na het behalen van de master Nederlandse letterkunde specialiseerde zij zich in moderne letterkunde en studeerde ze af met de scriptie Stripdrift! Een onderzoek naar de totstandkoming van een kunstwereld en de acceptatie van de strip in Nederland. Ze schreef diverse teksten voor tijdschriften en verhalenbundels en werkte aan haar autobiografische debuut Een blik Jodenkoeken, dat in april 2013 verscheen bij uitgeverij Prometheus. Hierin schrijft Jessica over de impact die haar vaders overlijden op haar heeft gehad en vertelt zij stapsgewijs hoe de ziekte boulimia haar vanaf haar tiende in beslag nam. Inmiddels is Jessica volledig genezen en denkt zij na over een volgend boek. Voor Jessica’s website, zie www.jessicameijer.com.

N.B. 1 Na afloop van de lezing bestaat de mogelijkheid Jessica’s autobiografie Een blik Jodenkoeken aan te schaffen. Jessica Meijer zal het boek graag signeren.
N.B. 2 Het bestuur wenst u een hele goede zomer en hoopt u in grote getale bij de eerstvolgende lezing te mogen begroeten.