Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen

zondag 23 maart 2014

“Voorbij, de blik op de van der Boechorststraat.” De bestuurlijke reorganisatie en het nieuwe Reglement voor de NIHS Amsterdam

Mr. Ronnie Eisenmann

Waarom was de bestuurlijke reorganisatie en het opstellen van een nieuw Reglement voor de NIHS Amsterdam even noodzakelijk als logisch? Met deze centrale vraag als uitgangspunt zal Eisenmann in zijn lezing het proces van de voorbereiding en implementatie van de medio 2013 gerealiseerde structuurwijzigingen uiteenzetten.

De wijzigingen kunnen niet los worden gezien van de recente en minder recente geschiedenis van de NIHS, de veranderingen binnen de Joodse gemeenschappen in Europa in het algemeen en in Nederland in het bijzonder, en andere interne en externe factoren.

Heeft de NIHS niet eerder ingezien dat het toenmalige model niet meer voldeed? Waarom is men niet eerder tot wijziging overgegaan? In de lezing zal op deze en andere vragen worden ingegaan. Tot slot zal de spreker stilstaan bij de toekomst van de Joodse Gemeente Amsterdam. Is er een ideaal (eind)beeld te schetsen?

Ronnie Eisenmann (1966) groeide op in Buitenveldert. Na de middelbare school studeerde hij twee jaar aan Yeshivat Hakotel in Jeruzalem. Daarna begon hij zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam die hij in 1992 met succes voltooide. Hij was twee jaar voorzitter van de studentenvereniging Ijar Amsterdam. Eisenmann is sinds 1992 advocaat en begon in 1997 een eigen kantoor: Eisenmann en Ravestijn advocaten.

In 1993 was hij medeoprichter van een nieuwe politieke partij in de Raad van de NIHS, Heatied genaamd, die sindsdien bestuurders heeft geleverd in vijf achtereenvolgende NIHS-besturen.

Eisenmann zelf was in de periode 2001-2013 bestuurder van de NIHS, waarvan de laatste zeven jaar als voorzitter. Hij was eveneens woordvoerder van de Joodse gemeenschap inzake het wetsvoorstel-Thieme in verband met de rituele slacht, en bekleedt vele andere nevenfuncties binnen Joods Nederland.