Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen

zondag 11 december 2016

De rol van het notariaat tijdens de bezetting

Dr. Raymund Schütz

Historicus Raymund Schütz gaat in op de rol van het notariaat tijdens de bezetting, met name op het gebied van verordeningen betreffende Joods vermogen en onroerend goed. Was er een beroeps-ethisch kader en welke rol speelde dat? En hoe gaat het notariaat om met de morele erfenis van de oorlog?

Raymund Schütz (Den Haag, 1964) studeerde geschiedenis met als specialismen de geschiedenis van het Duitse antisemitisme en de informatiestructuur van oorlogsarchieven. Hij werkt sinds 2001 als historicus bij het Nederlandse Rode Kruis en is sinds 2012 als promovendus verbonden aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Voor zijn masterscriptie, Vermoedelijk op transport, onderzocht hij de cartotheek van de Joodsche Raad. Zijn promotieonderzoek betreft de houding van het notariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse zuivering. In dit onderzoek wordt met name aandacht besteed aan de rol van de notaris bij de doorverkoop van onroerend goed afkomstig uit Joods eigendom. De promotie vond plaats op 28 november 2016. Schütz doet onderzoek, publiceert en geeft lezingen over aan de oorlog gerelateerde onderwerpen: oorlogsarchieven, het notariaat en de Tweede Wereldoorlog, de Joodsche Raad en de bureaucratie van de vervolging.