Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
Plaats ‘Lev’ bij Beth Shalom, Kastelenstraat 80, Amsterdam
Tijd 10.30 uur (zaal open vanaf 10.15 uur)

zondag 18 februari 2018

De verborgen geschiedenis van getto Asterdorp

Saskia van den Heuvel, filmmaakster

Documentairemaker Saskia van den Heuvel maakt twee films over Asterdorp, ooit opgericht als wijk voor asociale (lees: arme) gezinnen in 1927. Maar ook het vierde getto waarnaar Joden verplicht moesten verhuizen. Overlevenden vertelden haar hun verhaal. Die verhalen vullen een blanco stukje geschiedenis in over Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.

Saskia van den Heuvel, die voor beide films tekent, vertelt over hoe ze te werk ging, hoe zij die voormalige bewoners heeft gevonden en wat haar onderzoek, behalve de erkenning van Asterdorp als getto, nog meer heeft opgeleverd. Ook vertelt ze over de samenwerking met Stephan Steinmetz, onlangs gepromoveerd op het proefschrift Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering, en genealoog Ed van Rijswijk, die de namen van de Joodse bewoners in de archieven wist terug te vinden.

Saskia van den Heuvel maakt films en tv-documentaires en is ook schrijver en fotograaf. Zij werkte voor verschillende omroeporganisaties en de NRC.

Jaap Sajetlezing