Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen)
NB Niet-leden gelieven zich bij Crescas aan te melden!

zondag 16 januari 2022

Messianisme in het traktaat Sanhedrin

Leo Mock

Vooral vanaf de Middeleeuwen is het messianisme een dogma in het Jodendom. In de populaire versie van Maimonides’ geloofspunten lezen we bij nummer 12 de volgende tekst:
‘Ik geloof in volledig vertrouwen dat de Masjiach zeker zal komen en al kan hij ook dralen, toch verwacht ik iedere dag zijn komst.’

Maar op wie en wat wachten we dan? Traktaat Sanhedrien bevat de grootste verzameling uitspraken over messianisme, de Masjiach en de messiaanse tijd.
Samen met onze docent rabbinica bestudeer je enkele markante teksten uit dit belangrijke traktaat over de inrichting en samenstelling van de rechterlijke macht, het getuigenverhoor en de rechtspraak.

foto vanLeo Mock

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van joodse bronnen voor een joods en christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.