Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
Plaats ‘Lev’ bij Beth Shalom, Kastelenstraat 80, Amsterdam
Tijd 10.30 uur (zaal open vanaf 10.15 uur)

NB Niet-leden gelieven zich bij Crescas aan te melden!

zondag 14 januari 2024

Het volk van het lied: Van Thora naar theater

Niels Falch

Joodse immigranten uit Rusland verweefden in Amerika aan het begin van de twintigste eeuw alle vormen van hun religieuze- en traditionele muziekcultuur in jazz en populaire liedjes.

In de tweede helft van de jaren dertig creëerden liedjesschrijvers hieruit een specifieke Joodse muziekstijl die de popmuziek en jazz zou veranderen. Muziekwetenschapper Niels Falch vertelt in zijn lezing over deze karakteristieke Joodse muziekstijl en laat natuurlijk veel muziek horen.

Niels maakte kennis met ir. Jaap Sajet (1933-2015) na afloop van een sjabbatdienst in de Raw Aron Schuster Synagoge (RAS). Amper twee weken daarna komt hij Jaap Sajet weer tegen. Over die bijzondere ontmoetingen zal Niels ook in zijn lezing vertellen.

foto vanNiels Falch

Dr. Niels Falch (1960) promoveerde in 2020 op een proefschrift over de invloed van Joodse muziek op de Amerikaanse populaire muziek in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Kunst, Cultuur en Media departement bij de Rijksuniversiteit Groningen. Na twee conservatoria opleidingen werkte Falch als muziekproducent en muzieksamensteller in de entertainmentindustrie en vervolgens als docent muziek in het Voortgezet Onderwijs.

Jaap Sajetlezing