Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
Plaats ‘Lev’ bij Beth Shalom, Kastelenstraat 80, Amsterdam
Tijd 10.30 uur (zaal open vanaf 10.15 uur)

NB Niet-leden gelieven zich bij Crescas aan te melden!

zondag 10 maart 2024

De bloei van vroegmodern Jiddisj in Amsterdam

Daniella Zaidman-Mauer

Tussen 1650 en 1800 verschenen meer dan 500 Jiddisje boeken, waaronder teksten uit verschillende genres. Wat voor soort lezers kochten deze boeken? Wat waren de meest populaire boeken? En waarom gebeurde dit in Amsterdam?

Amsterdam was in de zeventiende en achttiende eeuw het Europese centrum voor het drukken van Jiddisje boeken. Behalve dat ze in de stad werden gepubliceerd voor het lokale lezerspubliek, werden Asjkenazische teksten verspreid over de Asjkenazische diaspora, in Midden- en Oost-Europa.

In Amsterdam werkten Jiddisje boekhandelaren volgens twee basisrichtlijnen: ze werden aangemoedigd om boeken te drukken als een dienst aan de Asjkenazische gemeenschappen, maar ze moesten ook commercieel levensvatbaar zijn.

foto vanDaniella Zaidman-Mauer

Daniella Zaidman-Mauer is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam [School of History Research (ASH) Department of Hebrew and Jewish Studies], en schrijft haar proefschrift over Jiddische Medische Literatuur in Vroegmodern Europa: een Studie van Epidemieën en Vroomheid in de Jiddische Volkstaal als een Sleutel tot Gezondheid onder begeleiding van prof. Irene Zwiep en prof. Bart Wallet; Daarnaast is zij ook docent van Vroegmoderne Jiddische Literatuur en Moderne Jiddische Taal aan de Universiteit van Amsterdam.