Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
Plaats ‘Lev’ bij Beth Shalom, Kastelenstraat 80, Amsterdam
Tijd 10.30 uur (zaal open vanaf 10.15 uur)

zondag 5 februari 2012

Querido Verlag en Allert de Lange: twee Amsterdamse Exil-uitgeverijen, 1933-1940

Dr. Edwin Rabbie

Download de tekst van de lezing.

Al snel na de Machtübernahme door de Nazi’s in 1933 werd het (joodse en niet-joodse) auteurs die het regime onwelgevallig waren onmogelijk gemaakt om verder in Duitsland te publiceren. Een groot aantal van hen verkoos daarop in ballingschap te gaan. Hun publicaties verschenen voortaan bij allerlei deels nieuw opgerichte uitgeverijen her en der in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Twee van de belangrijkste van deze zogenaamde Exil-uitgeverijen waren in Amsterdam gevestigd: Querido Verlag N.V. en Allert de Lange. Samen publiceerden deze beide uitgevers tussen 1933 en 1940 ruim 220 Duitstalige boeken van emigranten. In deze lezing met lichtbeelden zal Rabbie aandacht besteden aan de geschiedenis van de beide uitgeverijen, de samenstelling van hun fondsen, de onderlinge verschillen en de uiterlijke boekverzorging. Daarbij zal iets uitvoeriger op de ‘joodse’ aspecten van dit onderdeel van het uitgeversbedrijf worden ingegaan.

Dr. Edwin Rabbie studeerde klassieke letteren aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1986 op een proefschrift getiteld Cicero und der Witz. Van 1986 tot 1998 was hij verbonden aan het Grotius Instituut, later genaamd Constantijn Huygens Instituut der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Intussen studeerde hij in de avonduren rechten in Leiden. Sinds 1998 is hij rechter in de rechtbank Den Haag. Hij publiceerde een aantal (hoofdstukken in) boeken en artikelen over o.a. Cicero, Hugo de Groot, Erasmus en Neolatijnse letterkunde en bezorgde wetenschappelijke edities van Latijnse werken van Erasmus, Hugo de Groot en Gerardus Vossius. Zijn kritische editie van Erasmus' Supputationes errorum in censuris Natalis Bedae verschijnt later dit jaar bij Brill in Leiden als onderdeel van het verzameld werk van Erasmus.

Na afloop van de lezing vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de secretaris.