Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
ONLINE (zie e-mail) 10.30 uur (graag ruim op tijd inloggen)
NB Niet-leden gelieven zich bij Crescas aan te melden!

zondag 6 februari 2022

Van Wenen naar Vilnius… op de motor

Robbert Baruch

In 1923 werd in Katowice op de eerste echte conferentie van Agudat Israel een aantal belangrijke beslissingen genomen om de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor het Jodendom in het zwaar getroffen Centraal- en Oost-Europa zo veel mogelijk te verzachten. Er werd een onderwijsfonds opgericht, de opleidingsschool voor vrouwenonderwijs werd onder de vlag van Aguda gebracht, er zou een ‘world class’ jesjiewe komen, en men committeerde zich aan de Dat Yomi.

In 1931, al in de schaduw van de veranderingen die een paar jaar later Europa zouden treffen, organiseerde Aguda een propagandatocht om aan de wereld te tonen wat er van de voornemens geworden was, en om geld in te zamelen. Over deze propagandatocht was in die tijd veel te doen, maar na de Tweede Wereldoorlog is hij in de vergetelheid geraakt. In 2018 onderzocht Robbert Baruch het parcours en de deelnemers aan de tocht en volgde de sporen ervan per motor: van Wenen naar Vilnius, op zoek naar de fysieke overblijfselen.

foto vanRobbert Baruch

Robbert Baruch (1967) studeerde in 1989 af in Politieke Filosofie in Leiden op Vondels Palamedes en de Nederlandse Politieke Filosofie van de 17e eeuw en studeerde daarnaast bestuurskunde en aan Yehivat Machon Meir en het Nederlands Israëlitisch Seminarium. Hij werkt als senior vice president public affairs bij Universal Music Group, het grootste muziekbedrijf ter wereld. Daarnaast maakt hij historische motortochten door Europa: de sporen van familiegeschiedenis tot aan de grens met Oekraïne, het Eerste Wereldoorlogfront tot in Turkije, de Spaanse Burgeroorlog tot in het midden van Marokko, en in 2020 langs de grenzen van Frankrijk: onder andere de Pruissisch-Franse oorlog van 1870-1871. Robbert woont in Den Haag met zijn vrouw. Zij hebben drie kinderen. Robbert hield voor het Genootschap eerder een lezing over de Lobby voor het Behoud van de Rituele Slacht.